Japan Gourmet Guide

View Original

Vodka med grönt te från Suntory

Suntory släpper inom kort en "grogg på flaska" med japansk vodka och grönt te. Blandningen är populär sedan länge på landets alla izakaya.

Det dricks stora mängder te i Japan. Dels givetvis vanligt te, både i orostade och rostade varianter, och dels "te" som inte görs på blad från tebusken. Det generella ordet för te på japanska är お茶 - o-cha - och det innefattar både teblads-te och andra teer som görs på t ex råris eller vete. När man anger ett specifikt te, så ramlar o-et i o-cha bort (o-et, som också skrivs med kanji-tecknet 御, betyder "ärevördig"). Några av de många varianterna är sen-cha, maccha, ban-cha, hooji-cha, ryoku-cha, yabu-cha, kuki-cha, genmai-cha och mugi-cha. Vårt "västerländska" te kallas "koo-cha" där koo 紅 betyder "mörkrött".

Japanska teer dricks varma på vintern och oftasta kalla på sommaren. Man kan köpa teet och brygga hemma själv, eller man kan köpa färdigbryggt te på PET-flaska på alla snabbköp, närbutiker och i de fyra miljonerna dryckesautomater som strötts ut över hela landet. Faktum är att Coca-Cola har en mycket stor andel av försäljningen av te på flaska i Japan.

I vår del av världen är det ju numera inte så vanligt att blanda alkohol i vårt te eller vårt kaffe. Det kanske på sin höjd blir en Irish Coffee. Den klassiska kaffekasken har jag inte sett eller hört någon dricka sedan min barndom i Västerbotten. I Japan är det däremot mycket vanligt, om inte till och med stigande i popularitet, att blanda sprit med olika sorters te (det förekommer också, men betydligt mera sällsynt, med kaffe). Förutom att många tycker att det är godare än det vanligaste "virket", dvs kallt eller varmt vatten, så ger det en liten känsla av att det man dricker är lite mera hälsosamt än bara sprit rakt upp och ned. 

Trots att japansk vodka  - shochu - blandats med te under lång tid, så har jag så vitt jag kan erinra mig aldrig sett en färdigblandad grogg enligt den modellen på flaska eller burk. Inte förrän nu. Suntory, världens tredje största tillverkare av alkoholhaltiga drycker, lanserar nämligen i april en flaska vid namn Maccha Kaoru Osake, dvs "sprit med en doft av grönt te". Drygt 30 kr för en halvliter.

I takt med att grönt te blir allt mera populärt även i väst, så kanske den här formen av grogg får fäste även i Europa..