Japan Gourmet Guide

View Original

Korea Town i Tokyo

Chijimi - koreanska plättar och Samugetan - en mycket mustig och god kycklinggryta, kan med fördel inmundigas i stadsdelen Okubo i Tokyo. 350 koreanska krogar samlade på liten yta.

För dig som i likhet med så många andra upptäckt det koreanska kökets alla härligheter, kan vi tipsa om stadsdelen Okubo i Tokyo. Det är lätt att hitta dit; man tar bara den stora ringlinjen Yamanote Line och kliver av på stationen Shin-Okubo, ett stopp norr om Shinjuku. Från stationsutgången går man till höger på den stora gatan och märker där i princip genast att detta inte är vanliga Tokyo. De flesta skyltar är nämligen textade med det koreanska skrivspråket hangul.

Shin-Okubo heter stationen där "Korea Town" börjar. Gå under spåret och upptäck 350 koreanska krogar.

Foto: Nesnad (Creative Commons License)

Inom området finns det inte mindre än 350 koreanska krogar! Med tanke på att det både bor och arbetar nästan uteslutande koreaner här, så råder inga större tvivel om att här serveras enbart "äkta" koreansk mat. Jag har ätit i Sydkorea under sammanlagt en månad och jag kan intyga man hittar ett mycket autentiskt koreanskt kök här i Okubo.

Okubo innehåller den största koncentrationen av Korea-krogar i Japan, men det är inte svårt att hitta det koreanska köket även annorstädes. Det finns över 2,000 koreanska restauranger i Tokyo och tittar man på hela landet så är antalet över 8,000! 

Faktum är att det koreanska köket nått ända in i vardagsjapanens föda. Kimchi, den jästa vitkålen, och kakuteki, den inlagda rättikan, finns att köpa på i princip vartenda snabbköp, liksom den kryddiga koreanska rödpeppar-mison gochujan.

Äkta koreansk mat är betydligt kryddigare än de i många fall smått japaniserade varianterna man oftast stöter på här i Japan. För att komplettera denna styrka, så är soju - koreansk vodka, kusin med japanernas shochu, aningen sötare i smaken än den japanska vodkan. Den passar utmärkt till koreansk mat och är en dryck jag föredrar framför koreansk öl som tyvärr är lite i vattnigaste laget.

Koreansk mat är definitivt nyttig. Man äter kopiösa mängder grönsaker, både i jäst och naturlig form och man använder sig ofta av erkända medicinalörter i matlagningen. Dessutom både mycket rödpeppar och mycket vitlök. Man känner sig sällan däst och trött efter en riktig koreansk måltid; tvärtom känner man sig både piggare och starkare än före måltiden! Nästan afrodisiak-klass på det hela! :)