Japan Gourmet Guide

View Original

Japanska favoritkrogar # 1 - Spännande nudelsoppor

Kaori Tanaka heter denna paranta och mycket duktiga kock och restaurangägare. Trevliga krögare brukar attrahera trevliga gäster, så det är alltid kul att gå till hennes nudelställe.

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 20:e oktober 2013)

Det finns enligt inte helt säkra men fullkomligt troliga uppgifter uppemot 240,000 krogar i Tokyo med omnejd. Man kan ju ha ambitionen att testa allihopa men en livstid räcker ju då inte riktigt till, även om man skulle käka både frukost, lunch och middag ute. 
Efter att ha ätit ute i Japan under 31 år har man givetvis avverkat några krogar, och många har blivit eviga favoriter. Det enda tråkiga i sammanhanget är att de bästa ställena ofta drivs av en ensam kock, och han eller hon måste ju till slut pensionera sig (eller dö på posten). Jag har många tacksamma minnen från Tokyo-krogar som inte finns längre, djupt saknade.
Under titeln Japanska favoritkrogar tänkte jag lite kort presentera några av mina nuvarande favoritkrogar och deras kockar/ägare. Det är visserligen trevligt att fota och visa maträtter, men man får inte glömma de underbara individer som står bakom de fantastiska rätterna, som ofta dessutom är trevliga människor som blivit privata vänner.
Först ut är Kaori Tanaka (här ovan) som har drivit krogen Awaya-Iccho i stadsdelen Higashi-Nakano i drygt fyra år nu. Hennes huvudmeny består av olika nudelsoppor, både kalla och varma, med sk Handa somen-nudlar, ett lite tjockare och mera ovanligt slags soumen-nudlar, som normalt är mycket tunna. Både nudlarna och fröken Tanaka kommer från Tokushima på Shikoku. Hon är en ovanligt kreativ matkreatör och hon har sedan starten skapat åtminstone 350 olika recept för sina nudelsoppor. Japanskt, kinesiskt, thailändskt, italienskt eller spanskt; i princip har hon inga gränser för sin inspiration. Går man dit en gång i veckan är det stor chans att hon kokat ihop en ny skapelse varje gång. Det är många smaker man upplevt för första gången här.

Mer än 350 olika nudelsopperecept har skapats på denna lilla krog i Higashi-Nakano.

Utöver nudelsopporna har hon alltid en mängd smårätter av alla möjliga slag, både med japanskt och västerländskt stuk, för de som kanske bara vill ha lite tilltugg till ölen, spriten, vinet eller risvinet. Hennes krog har bara sittplats för ungefär tio personer utmed en disk, så det blir snabbt fullsatt. Små ställen med hög kvalitet får ofta ett mycket troget klientel, då man lättare lär känna både kock och andra gäster. Det hör inte till ovanligheterna att "kroggäng" bildas, där personal och gäster åker och badar i varma källor tillsammans eller gör något annan gemensam trevlighet.