Japan Gourmet Guide

View Original

(Lite mera) hälsosamma burgare i Japan

Gillar man avocado och hamburgare så är japanska Burger Kings nya Avocado Whopper helt rätt grej.

Japansk mat kan i väldigt många fall definieras som snabbmat, i den betydelsen att man inte behöver sitta och vänta en halvtimme på att bli serverad. Folk i Japan har i gemen bråttom, speciellt på lunchen, och det ska alltså inte ta mer än fem minuter att få maten till bordet. Man kan säga att på det sättet är japansk mat ett bra bevis för att snabbmat inte behöver vara mindre hälsosam bara för att det går snabbt att få maten från kök till kund.

Trots närvaron av både snabbserverad och hälsosam mat, så är den icke-japanska snabbmaten i Japan en stor industri, och den växer fortfarande. Amerikanska hamburgare faller helt klart även japanerna på läppen, och det finns idag tiotalet stora kedjor. Samtidigt så uppmärksammas japanens större midjemått allt oftare, och det har börjat märkas på hamburgerkedjornas menyer att man är medveten om problemet. Det finns idag ofta alternativ för den som inte tycker att en traditionell burgare är idealisk mat.

Den japanska kedjan MOS Burger erbjuder burgare med sallad istället för bröd. Undrar om det inte var MAX i Sverige som var först med det?

Här ovan har vi nya Avocado-burgare från japanska Burger King, ett svar på en liknande produkt från McDonalds sedan tidigare i år. Mycket fräscht och gott,  vill jag mena. En dryg halv avocado ryms mellan burgare och bröd tillsammans med andra grönsaker.

MOS Burger, en mycket populär och i mitt tycke mycket högkvalitativ och duktig kedja, har på sin kant sedan en tid hamburgare där salladsblad ersätter brödet för den som vill undvika snabba kolhydrater och gluten (man har kanske snott konceptet från MAX i Sverige?). Sedan många år erbjuder man också burgare där brödet ersatts av två pressade "riskakor".

Ris istället för bröd till denna laxburgare - också på MOS.

Snabbmat är en intressant bransch i Japan, oavsett om maten är japansk eller inte. Mycket hård konkurrens och många intressanta och innovativa lösningar och recept gör att menyerna nästan alltid har något nytt att erbjuda.