Japan Gourmet Guide

View Original

7-Eleven - en japansk succéhistoria

Bra sortiment med massor av produkter och tjänster, schyssta priser, bra placering, trevlig personal, öppet dygnet runt - så ser en japansk närbutik ut. Det resulterade i att 7-Eleven blev japanskt för drygt 20 år sedan. 

Det är förmodligen inte så många i Sverige som känner till att 7-Eleven varit i japansk ägo sedan 1991, då den japanska franchisetagaren Ito Yokado Group (numera 7&i Holdings) köpte det amerikanska bolaget som då hade lagt in en konkursansökan. Då hade Ito Yokado kört 7-Eleven i Japan i 17 år på ett mycket framgångsrikt sätt under ledning av en viss Toshifumi Suzuki, nu 80 år gammal. Suzuki är faktiskt fortfarande igång och sitter tryggt som CEO trots sin ålder. 

7-Eleven har vuxit mycket kraftigt sedan det globala högkvarteret flyttades från Dallas, Texas till Tokyo. Man har idag mer än 50,000 butiker spridda över 16 länder. Den japanska verksamheten är störst med drygt 15,000 butiker, följt av USA med ca 8,500 försäljningsställen. Thailand är trea med 5,000 ställen medan Sverige, som var först i Europa med 7-Eleven, ligger en bra bit ner med knappa 200 (inte bekräftad siffra). 

Vad är det som har gjort att 7-Eleven idag är den största närbutikskedjan i världen? Jo, det kan väl helt enkelt sammanfattas med "japansk blick för detaljer". Även om butikerna skiljer sig åt från land till land, så genomsyras hela verksamheten av en koncentration på viktiga punkter som kundnytta, geografisk placering, logistik och extremt precis uppföljning av försäljning för vidare intrimning av produktsortiment. I det sistnämnda sammanhanget, kan man nämna en mycket enkel men genialisk innovation man tog fram i Japan för att kunna följa kundernas preferenser mycket noggrant med minimalt besvär för alla. Man tog fram en kassaterminal som har inte en utan 12 summatangenter. En rad med sex blå tangenter och en rad med lika många rosa. När det är dags att slå in summan, så gör expediten en snabb värdering av kundens kön och ålder. Kvinna, mellan 20 och 30: rosa knapp nummer två uppifrån, etc. Då alla terminaler är konstant uppkopplade mot servrar på huvudkontoret, har man där en blixtsnabb koll på vad en manlig eller kvinnlig person av en viss ålder köper var och när. Man har ca 7,000 produkter i sortimentet, men varje butik har bara ungefär hälften av det utbudet. Med hjälp av den statistik man får i realtid, kan man i detalj skräddarsy sortimentet så att det passar varje enskild butiks klientel. Mycket smart lösning.

Om man ser japanska 7-Eleven ur ett kundperspektiv, så är intrycket mycket gott. Sortimentet är betydligt bredare än det vi ser i företagets svenska butiker, inkl. färdiglagad mat av hög kvalitet. Alkohol finns också i de flesta butiker idag. Den populäraste matbiten man säljer är o-nigiri, en risbulle med någon form av fisk, kött eller grönsak i mitten och med ett ark sjögräs runtom. Man säljer drygt tio miljoner av dessa risbullar varje dag!!

Man erbjuder dock inte bara produkter utan även en mängd tjänster. Man kan både posta och hämta paket, man kan göra bankärenden (betala räkningar, sätta in och ta ut pengar), man kan kopiera eller trycka ut filer från minneskort eller -pinnar, och biljetter till alla möjliga evenemang kan införskaffas. Kort sagt, så vill den japanska närbutiken (andra kedjor har kopierat det mesta som 7-Eleven hittat på) vara den enskilda människans non-stop-butik, där det mesta som man behöver i vardagslivet ska vara tillgängligt dygnet runt. Man har lyckats rätt så bra med den målsättningen vill jag säga. Det bör också tilläggas att man erbjuder allt detta alla dagar på året, 24 timmar per dygn, utan att ta extra betalt för det. Det är ungefär samma priser som på "normala" butiker på det mesta.

7-Elevens CEO Suzuki har inga planer på att gå i pension. Tvärtom om gasar han på ytterligare. Det är nu dags att försöka få ordentlig sprutt på verksamheten i USA, där man bara säljer ungefär hälften så mycket per butik som man gör i Japan (8,000 dollar per butik och dag i Japan kontra 4,500 i USA). Mera försäljning per butik och en dubblering av antalet butiker är två av målen. 

Aktien har gått upp över 50% på Tokyobörsen i år och vinstmarginalen är i världsklass i retail-sammanhang. 80-årige Suzuki tutar och kör, och man vill bara önska att man kan vara hälften så pigg och arbetsför när man är lika gammal!