Japan Gourmet Guide

View Original

Kobe-biff inte bara i Kobe

Det är svårt att hitta mörare nötkött än det man kan få i Japan. Dessa läckerbitar kommer från kossor uppe i Yamagata.

De flesta har säkert hört talas om det berömda nötköttet från Kobe, hamnstaden strax väster om Osaka. Det är kraftigt marmorerat och smälter verkligen i munnen - en suverän delikatess för alla köttälskare. Hemligheten bakom den höga kvaliteten är inte bara massage och öl (fast det senare är inte så vanligt som man kan tro), utan framför allt att man under åren forskat fram en optimal diet som ger djuren ett kroppsfett på 30 och ibland 40% vid slakttillfället.

Vad som är mindre känt, är att Kobe långt ifrån är ensamt om att producera den här typen av kött.   Det finns ett tiotal berömda regioner som erbjuder fantastiskt nötkött. I fotot ovan är det kött från Yamagata som snart ska inmundigas av två hungriga svenskar. Tallriken på bilden kostar knappt 500 SEK, och jag lovar att det är värt varenda sekin. 

På just den här krogen grillar man köttet själv på en bordsgrill på koreanskt vis. Sedan kan man doppa i en sås om man vill och sedan vira in köttet i ett salladsblad tillsammans med kimchi, den koreanska jästa vitkålen. Men vill man verkligen uppleva köttsmaken, räcker det med en liten gnutta salt.  Till detta drack vi en koreansk vodka, sk soju. Något sötaktig smak som passar bra till de starka koreanska smakerna.

De läsare som nödvändigtvis vill ha sin stek well done skulle jag vilja rekommendera att avstå från kött av det här slaget. Rare eller högst medium rare är min mening, då man annars inte får ta del av alla smakämnen i det här fantastiska köttet.

Den här typen av kött brukar oftast stekas på häll och serveras på ett japanskt/västerländskt sätt med smör, vitlök och soja. Andra vanliga sätt att tillaga det här köttet är sukiyaki och shabu-shabu.