Japan Gourmet Guide

View Original

Famiresu - krogen för (nästan) alla smaker

Familjekrogar, sk famiresu, är populära i Japan. Allt möjligt på menyn och bra priser.

Japaner gillar att förkorta ord till kortaste möjliga längd. Game Center, geemu sentaa, blir geesen och sexuell mobbning, sekushuaru harassumento, blir sekuhara . Famiresu är då givetvis en förkortning av famirii resutoran, en krog för hela familjen.

Famiresu är ursprungligen, så vitt jag vet, ett amerikanskt koncept. En krog man åker till med hela familjen inpackad i bilen. Ett ganska enkelt men genialiskt koncept som man i Japan givetvis förfinat och anpassat till japanska kunders krav. 

Här kan man äta både frukost, lunch och middag; man kan ta en enkel fika (obegränsat med kaffe, te eller alkoholfri dryck för dryga 20 SEK) eller man kan ta en öl med polarna efter jobbet. Är man ett gäng där några vill eller måste dricka alkoholfritt medan andra vill ta sig några järn, så är det perfekt. Snabb service, låga priser och relativt hyfsad kvalitet på käket. 

I Japan finns det  lokala varianter av amerikanska kedjor som t ex Denny's, men också en mängd hemmaodlade krogar. Den på bilden heter Gusto, en kedja med en krog precis runt om hörnet där vi bor. I princip dygnet-runt-öppet med mycket schyssta frukost- och lunchmenyer. Hyfsat bordsvin får man för ca sju spänn glaset. Inget att klaga på.  

Eller, det som man kanske kan klaga på är det faktum att krogarna blir knökfulla med gymnasiestudenter efter 15 på vardagarna, då de sitter och dricker obegränsat med läsk och gaggar ganska högljutt och länge. Att japanska krogägare inte har  en susning om hur man bygger buller-fria lokaler, gör inte den saken bättre. Dock en mindre solk i bägaren, då det går att hitta andra tider då ljudnivån är betydligt lägre.

På bilden har en gäst valt öl och pommes frites medan den andra gästen köpt sig en fyrdubbel espresso till den medhavda Godiva-chokladen.  In alles under 80 SEK (den belgiska chokladen undantagen då, allltså).