Japan Gourmet Guide

View Original

Nori - superhälsosamma japanska sjögräset

Nori - det japanska sjögräset som inte bara är gott till riset utan också fungerar som en riktig dundermedicin, smockfull som det är av nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 12:e oktober 2013)

Alla ni som varit på sushi-krog har förmodligen smakat på nori, det japanska sjögräset som omsluter de sushibitar som går under samlingsnamnet gunkan, krigsfartyg, då den mörkgröna färgen och den avlånga formen menas påminna om sådana (från förr, förmodar man). En tunt bälte av nori brukar också binda den japanska omeletten till risbullen.

När man äter sushi hemma i Japan, handlar det sällan omnigiri, dvs bitar av rå fisk ovanpå en risbulle. Istället tar man ett större ark nori och lägger på sushiris och fisk, skaldjur eller annat gott, varvid man vrider ihop det hela till en strut som man doppar i sojan med wasabi och sedan biter av och äter. Detta kallas temaki-zushi, dvs handrullad sushi.

Så här kan det se ut när man gör sushi hemma på egen hand. En strut av nori med ris, fisk och eventuellt annat inuti

 Supersmarrigt, och ofta mycket bättre och billigare än de mindre besöksvärda sushikrogarna. 

Nori är nu inte bara ett blygsamt garnityr i sammanhanget; det är faktiskt en av de mest hälsosamma och näringsrika ingredienserna i det japanska köket. Det handlar till stor del om det faktum att det hela växer i havsvatten och inte i en jord som ofta är urlakad på näringsämnen. De näringsmässiga fördelarna är faktiskt otroligt många. Se här:
Det finns en stor mängd olika vitaminer i nori, bla A, B1, B2, B12, C och E. Nori har faktiskt mera C-vitamin än apelsiner! 30 - 50% av nori består av protein från ett antal olika aminosyror. Då det dessutom är rikt på järn, så är det ett utmärkt tillskott i maten för alla vegetarianer som inte får protein och mineraler från kött eller fisk.
Nori innehåller jod som ovandlas till jodid i kroppen. Jodiden hjälper sköldkörteln att producera hormoner som är nödvändiga för metabolismen. Detta gör att nori sedan länge är känt för att vara bra för den som vill gå ned i vikt. Jod-innhållet gör dessutom att nori är bra för struma, strålningssjuka och fibrocystiska sjukdomar. Jod anses också nödvändig för hälsosamma naglar, tänder, hud och hår.
Nori är en mycket god mineralkälla. Här finns gott om kalk, zink, järn, selen och koppar. Järn och zink är t ex mycket viktigt för ditt hårs hälsa. 
Nori är anti-inflammatoriskt och är verksamt mot både bakterier och virus. Det sägs motverka diabetes, hjälpa till att hålla levern frisk, stabilisera blodsockret samt öka mängden endorfiner i hjärnan. 
Grönsaker ur havet är i princip helt fettfria. Detta i kombination med alla ämnen som påverkar matsmältning och upptagning av näringsämnen på ett positivt sätt gör att nori kan vara en förklaring till varför japaner faktiskt generellt sett inte är speciellt fetlagda. 
Sist men inte minst så är det gott! Möjligen en smak som det tar en stund att vänja sig vid, men den blir en perenn favorit för de flesta som lär sig äta den.