Japan Gourmet Guide

View Original

Häagen-Dazs - succéglass i Japan

Välgjord och dyr glass från Häagen-Dazs för den japanska marknaden, men lite för söt för min smak.

(Ursprungligen publicerad på Japanbloggen den 11:e oktober 2013)

Jodå, japaner gillar också sötsaker, mer och mer. Varje butik har både godishylla och glassfrys. I glassfrysen på 7-Eleven hittade jag härom dagen denna sprillans nya skapelse från Häagen-Dazs, specialutvecklad för den japanska marknaden. 

Fyra lager japanskt godis. Än så länge bara på 7-Eleven i Japan, verkar det som.

Glassen har fyra lager. Vi har, uppifrån och ner, lite mörk sirap, grönt te-glass, sötade röda bönor samt något man kallar "mjölkglass". Funktionen för den sista glassen förstår jag inte riktigt, då de andra smakerna slår ut den helt. Jag gillar både bönorna och grönt te-glassen men sirapen gjorde bara det hela väldigt, väldigt sött. Det behövs en stark kopp kaffe, eller kanske ännu hellre en kopp starkt grönt te, för att balansera den sötman. 

Hur som helst kul att se hur ett utländskt företag inom livsmedelsbranschen lyckas slå sig in med stor bravur på den stenhårda och mycket kräsna japanska marknaden. Var har vi de svenska tillverkarna av högklassiga matvaror? Ja, inte i Japan i alla fall. Faktum är att riktigt svensk mat funkar mycket bra i japanska munnar. Synd att ingen i den branschen vågar sig hit.. 

Uppdatering 22:a juli 2014:

Häagen-Dazs är ett av de bästa bevisen för att kvalitet säljer i Japan. Har du en kvalitetsvara och lite ekonomiskt tålamod, då det kan krävas en del av den varan innan affärsmodellen och produkten har anpassats till den japanska kundkretsen, så kan man skära guld med täljkniv sen. Jag har sett alltför många fall av ganska så dum stolthet, där man sagt att "vill inte japanerna ha vår produkt exakt som den går och står idag, så får det vara. Då skiter vi i Japan!" Mantrat borde istället vara: "Lite mera öppenhet för kulturella skillnader, mycket större inkomster!"