Japan Gourmet Guide

View Original

Izakaya - pubarna man aldrig tröttnar på

En vanlig rekvisita för en izakaya är en röd papperslanterna utanför dörren, ofta med en kortfattad beskrivning av butikens utbud. 

När japanen vill slappna av en stund går han eller hon gärna på izakaya, den klassiska japanska puben. Som tidigare nämnt, så är den stora skillnaden mellan en typisk engelsk pub och den japanska att den japanska puben är lika mycket restaurang med en ofta mycket diger meny.

Det kan handla om grillade och/eller friterade pinnar med allehanda sorters kött, skaldjur eller grönsaker, stuvningar, gratänger, pizza, korv, sashimi och både råa och inlagda grönsaker. Till detta givetvis avsevärda mängder öl, risvin, vin eller starksprit.

Enkel men präktig mat: Sashimi, köttgryta, inlagd gurka, fiskbullar och tomatsallad.

Inredningen är ofta enkel, för att inte säga påver i vissa fall, men det är inte för snickerikonsten man går på izakaya; dit går man för att bli mätt och lite lullig utan att plånboken tar för mycket stryk.

I den japanska izakaya-världen finns det såväl landsomfattande kedjor (Doma Doma, Watami, Tengu eller Shirokiya är några exempel) som små och enskilt ägda etablissemang. De större kedjorna känns helt klart mindre intressanta, då maten där ofta kan vara "centralköksmat" som levereras till krogen i princip färdiglagat skick och sedan bara värms upp före servering. De mindre haken är helt klart mer personliga och oftast godare. Men rata inte kedjorna helt och hållet; de håller en hög och framför allt jämn nivå på utbudet och ofta till mycket rimliga priser. 

Izakayan på bilden här ovan ligger i Shibuya, mycket nära stationen, men ändå lite svårt att hitta. Rikliga mängder mat och dryck för fem personer gick loss på 750 kronor allt som allt.