Japan Gourmet Guide

View Original

Japansk whisky nu officiellt bäst i världen - igen

Single malt från Yamazaki utanför Kyoto - bäst i världen. Skottland deppar.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 har blivit utnämnt till världens bästa whisky i senaste upplagan av den kända whiskykritikern Jim Murrays Whisky Bible, där den fick 97,5 poäng av 100 möjliga!

Whisky har tillverkats kommersiellt i Japan i snart 100 år, men det är först på senare år som de traditionellt whiskydrickande länderna utanför Japan börjat få upp ögonen för den japanska whiskyn. Det är på tiden. Man gör förvisso mycket billigt skräp, men de sorter man lagt ned tid och pengar på blir ofta väldigt bra. De senaste fem-sex åren har det blivit ordentlig fart på exporten, en av effekterna av att de två stora japanska destillerierna, Suntory och Nikka, börjat köpa på sig skottländska whisky-tillverkare och därmed fått tillgång till nya distributionskanaler i Europa. Guld-, silver- och bronsmedaljerna i allsköns whiskytävlingar i västvärlden har också kommit som grädde på moset.

UPPDATERING 2014-11-12

Intressant fakta som kom fram idag: De 18,000 flaskor som framställts av den vinnande whiskyn har alla exporterats till Europa. Inte en endaste ynka flarra kvar i Japan, uppger Japan Times.