Japan Gourmet Guide

View Original

Mat för en japansk grovarbetare

Typisk grabbmat i Japan. Curry och kokt nötkött på ris med miso-soppa bredvid.

I alla större japanska städer pågår det byggen hela tiden. Hus och byggnader rivs och nya byggs upp; butiker och krogar byter ägare och renoveras. Detta gör att det hela tiden finns byggarbetare i grannskapet, och de ska givetvis äta lunch när man gjort klart förmiddagspasset. Vissa har lunchlåda med sig eller köper en sådan på närmaste närbutik eller snabbköp, medan de allra flesta går på lokal. Då det här handlar uteslutande om män som förbrukar minst 4,000-5,000 kalorier om dagen, så prioriteras framför allt stora portioner till rimliga priser. Och naturligtvis ska det smaka gott också.

Här ovan har vi dagens lunch. Det är japansk curry och ris med en rejäl laddning tunt skuret nötkött som kokats i en buljong med en skål miso-soppa till. Det röda uppe till vänster är inlagd rättika. Jag lämnade ungefär halva mängden ris men blev ändå rejält proppmätt. Allt till en kostnad av knappa 45 riksdaler.

Krogen har sittplatser för ungefär 45 gäster. En dam bland lunchkunderna idag, annars grabbar och gubbar, ett fåtal i kostym men de flesta i byggarbetarkläder.

Varför ingen krögare i Sverige tar upp japansk curry som en snabbmatsutmaning mot alla hamburgare har jag aldrig fattat. Snabbt, billigt och gott.