Japan Gourmet Guide

View Original

Japanska lyxburgare från stora kedjan

Den stora konkurrensen på krogsidan i Japan leder till vad som förmodligen är den mest kreativa restaurangnäringen i världen, sett i snitt. Även de billigare kedjorna måste kämpa för att hänga med i svängarna. En häftig nyhet garanterar spaltmetrar i pressen i det matgalna Japan.

I Sverige har vi inte mycket till snabbmatskonkurrens, egentligen. Vi har de tre stora hamburgerkedjorna McDonalds, Burger King och Max (och lilla Frasses uppe i Norrland), men sedan är det ganska tunt med alternativ, eller hur? En räkmacka på ett fik (som sett likadan ut sedan åtminstone morfars tid) ? Något fett och tråkigt på vägkrogen? Inte mycket att hänga i julgranen.

I Japan är situationen en helt annan: Vi har samma typ av hamburgerkedjor, fast bara fler av dem. Sedan har vi all traditionell japansk, kinesisk, koreansk eller italiensk mat som finns nästan överallt till priser som ofta ligger i snabbmatsnivå. Man får kanske lägga till någon minut att vänta på maten, men det är fortfarande snabb mat med västerländska mått mätt. Lägg därtill närbutikerna och snabbköpen, som alla har matlådor till salu, ofta minst 20 varianter, för ca 30 - 50 SEK. Ovanpå det har vi bottenvåningen på varuhusen, där vi hittar något mer exklusiva produkter, färdiga att äta, till något högre men ändå med svenska mått mätt bra priser.

Med den sortens konkurrens, så är det mycket hög fart på produktutvecklingen på alla dessa kedjor. På senare tid är det framför allt hamburgerkedjorna som utmärker sig genom ett frenetiskt nyskapande av sin meny. Bästsäljarna finns givetvis alltid där, men någon kedja har en nyhetskampanj snart sagt varje vecka. Man kan alltid locka några nya kunder som stammisar ett tag innan nyhetsvärdet har nötts bort. Det är nämligen väldigt sällan några av dessa nya produkter får en fast plats på menyn.. Det handlar om lockvaror till alla japaner som är besatta av "det senaste".

Här ovan har vi en ovanlig kampanj så tillvida att det framför allt handlar om råvarorna, i det här fallet japanskt nötkött istället för det kött som normalt kommer från amerikanska eller australiensiska djur. Det är kedjan Lotteria som kör en serie burgare med nötkött från olika regioner i Japan. Saftigt och gott men självklart betydligt dyrare än det vanliga utbudet. 1,300 yen istället för normala 200 - 400 yen för en enkel burgare. Dock prisvärt, vill jag tycka. Japanskt nötkött av hyfsat slag kostar mer än 10,000 yen kilot, dvs ca 660 kr idag. Och då är vi fortfarande i den lägre delen av prisskalan.

Intressant är att anrättningen är väldigt enkel: bara en tjockare och saftigare burgare med två såser, en demi-glace och en majonnäsbaserad med lite sötning från jordgubbar! Funkar faktiskt väldigt bra tillsammans.