Nya utländska snabbmatskedjor ser chansen i Japan

Carl Jr är en amerikansk kedja med högkvalitativa burgare som nu tänker satsa stort i Japan.

Foto: Carl Jr

Japans största restaurangkedja heter fortfarande McDonalds, men den senaste tidens problem med kvaliteten och med stark konkurrens från inhemska aktörer med ett uppriktigt sagt bättre erbjudande (större variation, bättre råvaror, mera smak), så har man visat upp nya och rekordstora röda siffror. Man kommer att börja stänga mindre lönsamma restauranger och helt enkelt bli en mindre aktör, i alla fall tills dess man funderat ut hur man ska förändra sin modell så att den kan bli riktigt populär igen.

Detta ses dock som en chans för andra utländska aktörer att komma in i ett Japan som även uppvisar andra fördelar i form av en lägre värderad yen och förändrade matvanor med mera snabbmat och mera västerländsk mat generellt konsumerad. Flera av dessa aktörer har varit här förut, misslyckats och dragit sig tillbaka, men är nu åter med lärdomar från sina första försök.

Burger King och Wendys är två sådana företag och den senaste i raden av återvändare är Taco Bell, som öppnade sin första nya restaurang mitt i Shibuya bara härom veckan med långa köer.

Starbucks är det sista decenniets utländska jättehit på kaffe- och snabbmatssidan.

Andra kedjor som är på väg är t ex kvalitetshamburgerkedjorna Carl Jr och Shake Shack samt pizzerian 800 Degrees Neapolitan Pizzeria. Alla väntas ha öppnat sina första japanska krogar inom ett år. Man pratar aggressiv expansion. Shake Shack ska öppna tio ställen före 2020 och Carl Jr siktar på 150 krogar i Japan inom ett decennium.

Snabbmatsmarknaden i Japan är mycket stor och den växer fortfarande. Mellan 2009 och idag har den vuxit från knappt 38 miljarder USD per år till 44 miljarder i år. Takten uppskattas nu tappa lite fart, men man kommer att ligga på 44-45 miljarder de närmaste åren. En stor del av den marknaden har dock tagits av närbutiker av typ 7-Eleven som säljer kopiösa mängder o-bento (japanska matlådor), nudlar och sallader färdiga för förtäring. Ett lågt pris ger en gigantisk omsättning som säkerställer att inget blir liggandes och tappar i kvalitet.

Starbucks serverar också en del varm mat.

Fikakedjorna är också en stor konkurrent för ett företag som McDonald. Starbucks, som idag har över 1000 kaféer i Japan, säljer en hel del sötebröd, men är också stora på smörgåsar och annat mera matigt. Krispy Kreme, som visserligen inte är kända för matbröd, öppnade i Japan 2006 och hade enorma köer första åren. Nu är man uppe i 45 lokaler och man ska fördubbla dessa inom fem år.

När öppnar Max i Japan? Förmodligen inte under min livstid, tänkte jag skriva, men det kanske finns hopp för svensk snabbmat i Japan, då Max ju faktiskt öppnat i Förenade Arabemiraten.. Vet inte hur det går, dock... Skulle tippa att man inte funderar på geografiskt avlägsna marknader om man inte får en direkt förfrågan från någon lokal aktör.

Rådet till någon eventuell nordisk snabbmatsoperatör (eller även enskild restauratör) är att sätta upp ett samarbete med en erfaren japansk partner. Shake Shack kommer t ex att samarbeta med Sazaby League, företaget som hjälpt in Starbucks i Japan och gjort det hela till Starbucks näst största marknad efter USA.